Stop-accidentelor

Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație se marchează, în fiecare an, în a treia Duminică a lunii Noiembrie. Tristețea aceea care bântuie suflete, făra de margini suferința perpetuă, aduceri aminte de durere plânse.

Dintr-o dată îți vine să strigi la cer. Într-o țară în care viteza este primul obiectiv al tinerilor teribilişti, într-o țară unde saiturile de profil auto postează articole de dat cu biciul în polițişti, în această țară în care băutura la volan este la ea acasă pe raftul de sus al autovehiculului, în această țară unde guvernanții, în loc să voteze măsuri dure pentru a civiliza circulația rutieră, au grijă în a boicota legea, în țara asta se moare la greu din accidente rutiere.

Bilanțul anului 2016 este unul înfricoșător ce scoate la lumină o realitate extrem de dură. Peste 1.900 de oameni au murit în 2016 pe șosele din România. Fruntaşii de serviciu ai Europei.

Atât? Ar spune nişte idioți, solicitanți expres întru mărirea vitezei de deplasare a maşinilor pe atât de nenumăratele autostrăzi ale României. Dar vii cu întrebările astea pertinente. Şi cu soluția. A băut şi s-a urcat la volan? L-ai prins cu 1000 pe oră zburând pe lângă alți şoferi papagali normali? Confiscă-i maşina, bagă-l 6 luni la răcoare, anulează-i carnetul pe ani buni. Nimeni nu s-a civilizat de bunăvoie.

Deoarece unora nu le corespund maşinile moderne la viteza legală, ‘cere maşina’ fiind una din prostiile auzite chiar şi de la oameni inteligenți, fiindcă unora le place adrenalina şi trăitul la capătul firului de ață, pentru că unora le stă mai arătos cu mâinile pe piept decât pe volan, se cer măsuri drastice. Vrei să mori? N-ai decât. Dar nu omorî alți oameni nevinovați.

În spatele  bilanţului dur menționat mai sus stau destine frânte şi familii distruse. Ieri a fost Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație. Unii au plâns, alții au suferit în tăcere.

Tu, vitezistule, ce ai făcut? Tu, cel care bei înainte să te urci la volan, ce ai făcut?