6578632965eec6a4cfb9cf0a80dfc40c

I-au prins după căutări îndelungate prin toată clădirea, unii ascunşi prin birouri pe după fustele amantelor, alții prin wc-uri că..ndu-se pe ei de frică, iar alții în genunchi cu fața la răsărit şi rugăciunea pe buzele lor fripte. Cerşeau milă pişând ochii a îndurare. Ei, vitejii. Îşi urlau nevinovăția sub ploaia deasă. Ei, insensibilii.

Pe trăiceanu l-au prins chiar în momentul în care se documenta pe tema podurilor de la Agigea, care este ăla, care este celălalt, prostul dracului.  Făcea pe nevinovatul cu moaca lui de papagal, cu colțurile gurii lăsate şi cu mersul lui şleampăt. Pe ciordache l-au prins ascuns sub fusta mă-sii, cu moaca lui de fraier copil aşteptând ultima acadea cu că..t. Pe nicoligea, jeg uman, l-au găsit cu diploma la drept  lipită pe frunte. Zbiera, ud în pantaloni, chemând mila la el. Numai dracnea a ieşit mândru cu mâinile deasupra capului. Moartea nu era o noutate. Murise de atâtea ori. Aproape. Când îl călcase Ion cu tractoru’, când i s-au prins cizmele din gumă la gaterul cu lemne, când l-au tăbărât lupii pe câmp mâncându-i până şi mustața de țăran. Era totuşi un regret. Avea să moară, într-adevăr, cu casa din Brazilia neterminată.

Tribunalul poporului îi condamnase pe toți la moarte. Prin împuşcare. Până mai ieri râdeau de România modificând legile justiției, până mai alaltăieri treceau indiferenți peste proteste, peste oamenii care-şi strigau furia în stradă, în frig, în ploaie, până mai ieri se jucau în batjocură cu declarații, azi date, mâine retrase, până mai alaltăieri când țara asta era la cheremul lor.

Am solicitat să fiu în plutonul de execuție. Am avut noroc. Zeci de mii de români au cerut să fie parte a morții. S-a tras la sorți. Toți nesimțiții au fost aduşi lângă zidul lung, alb, rece. Unii dârdâiau ținându-se în brațe, lumea îi scuipa, alții priveau fix în locuri numai de ei ştiute, lumea îi huiduia.

Am apăsat lung pe trăgaci, tare, răpăit. Am văzut țeste zburând, clavicule dansând prin aer, ciolane groase de politicieni pline de sânge.

 

Zilele astea, în China, a avut loc o execuție publică. Pentru corupție.