garlic-usturoi-calivita-1024x698

Am citit pe facebook despre beneficiile usturoiului în lupta cu diferite boli, cum le tratează el cu atitudine pe toate, cum le manevrează, dar mai ales cum le bântuie nopțile, toate nenorocirile fugind în lumea largă ca scăpate de la spitalul de sănătate curată. Despre usturoi s-au scris zeci de articole care au scos în evidență beneficiile consumului în orice zi și din noapte, sub diferite forme, mai puțin prăjit, mai puțin la băutură și mai puțin când te duci la o întâlnire romantică care se va lăsa cu pupături pasionale.

O fi bun usturoiul pentru nenumărate boli sezonier ușoare, pentru prevenirea acestora, ca și alte alimente crescute în grădină, o fi bun pentru alte mici chițibușuri ale organismului intrate în degringoladă, dar să spui tu, ăla care scrii articolul, că usturoiul vindecă nu știu ce boală gravă, este culmea mirosului suprem. Am citit, m-am minunat de cele vreo câteva sute de laicuri, am tras o înjurătură porcoasă la cele vreo 90 de distribuiri, ca imediat, pentru digestie, să beau un pahar de usturoiată făcută astă vară. O minunăție, mă credeți? Cum alții au făcut socată, eu am făcut usturoiată. Mmm!

Cei 14 căței de usturoi se pun într-un borcan de 10 litri, fără urme de grăsime pe el,  în care să încapă zahărul și lămâile. Se adaugă apa și lămâile tăiate felii și stoarse bine de sucul lor. Apoi, am îndepărtat coaja galbenă, deoarece dă prea multă, muuuultăăă amăreală. Borcanul se acoperă și se lasă o zi. Apoi? Gata usturoiata! 

Mă scuzați pentru rețetă, dar nu m-am putut abține. Apropo, știți cum merge usturoiul cu semințe de floarea soarelui, servit în fața televizorului, la meci? Dar cum se bea o cană de ceai cu usturoi pe pâine? Este acel gust adânc impregnat în suflet, poți să te speli de zeci de ori pe dinți, el nu va dispărea, dar nici nu va sta ca fraierul în gură tot timpul. La prima râgâitură, îți va reaminti că el este tăticul sufletului tău în ziua respectivă.

Așa am auzit, certați-mă! Sunt unii dintre noi care mănâncă usturoi înainte să vină la serviciu. Daaa! Cică numai în felul acesta își pot ucide colegii, terorizându-i maxim pe nesuferiți. Ghinionul lor, la usturoi cu ei! Vă imaginați un open-space în care lucrează un fricos în al bolilor expert și cu rețetele bio pe bază de usturoi la el? Vă imaginați damful lui cutezător la prima frază îndelung vorbită? Vă imaginați leșinul colegelor la apariția lui în birou?

Cu ce ți-ai dat astăzi, dragă? Iar cu esență de usturoi?, ar fi întrebarea pusă și iar pusă de colegi. Bărbat bine, săracul, dar păcat de parfumul ales. Sau. Of, ce doamnă se crede ea, diva, iar a îmbălsămat toată echipa. 

Așadar, dacă am decis ca usturoiul să facă parte din stilul nostru de viață, mai la ore convenabile pentru cei din jur, trebuie să ne asigurăm că mâncăm un usturoi organic care face bine și la creier. Să ne crească, să ne crească.