canva-photo-editor

Nu este ceva personal, chiar cunosc câțiva tipi valabili care au această meserie atât de iubită pe deoparte, atât de hulită pe de altă parte, de aceea, am dreptul liberei exprimări în a urî popii. Nu-mi plac. Văd în ei întruchiparea lăcomiei a minciunii, a tot ce înseamnă avariție. Sunt rare cazurile în care am citit despre preoți care au făcut un bine comunității, prin ajutor oferit familiilor nevoiașe, celor fără de căpătâi, sunt rare situațiile în care popii au dat de la ei pentru săracii zilelor noastre, pentru cei sărmani, pentru amărâți. Cine este popa într-o localitate mică, într-o comună, într-un sat? Mulți știu doar atât. Este reprezentantul lui Dumnezeu pe pământ, trimisul Lui pentru a aduce pace printre oameni, pentru a oferi liniște sufletească, pentru a menține lumea în pocăință. Sunt oameni cu har, ar zice unii. Vax albina.

Pentru toate astea și multe altele în care oamenii cred fără tăgadă, popii sunt percepuți ca supraoameni, zei ai Celui de sus trimiși pentru a face suferința oamenilor ușoară. Nu contează casa cu zeci de camere construită din donații, nu are importanță mașina luxoasă ce stă la poarta bisericii, chiar deloc nu are relevanță bogăția preotului.

Cu această lungă introducere scrisă, aș dori să continui cu noua propunere a lui Daniel trafalet de aur, cel care, dornic de o nouă metodă de făcut bani, ar dori să interzică filmarea în biserică a evenimentelor cetățenești. Prin urmare, cei care vor dori să filmeze bucuria nunții sau cei care vor dori să fotografieze tristețea înmormântării, vor trebui să plătească o taxă bisericii. Nu mică, aș zice eu aici, anticipând râvna necumpătată de câștig a celor îmbrăcați în negru. Apropo, n-au gust ăștia, jur! Mereu în negru? La nuntă era indicat să țină slujba îmbrăcați în alb, precum mireasă. Nu? Să reiau.

Parcă o văd pe tanti de lumânări cu standul de lumini led pe umăr strigând din toți rărunchii.

-Părinte, cade bine lumina de aici? 

Parcă îl văd pe dascăl manevrând cu dexteritate cablurile prin biserică, căutând cu profesionalism ca acestea să nu se vadă la filmare.

Nu călcați pe ele, vă rog!

Parca îl văd pe preot cu camera pe umăr atenționând clienții.

-Atenție, moootoooor!

 

Vă vedem, nesătuilor!