canva-photo-editor (1)

Regulile cărora oamenii simpli le acordă atenția cuvenită ar trebui respectate înzecit de oamenii legii, de politicieni, de funcționarii cu înalte poziții în societate. S-a tâmpit Optimistul. Scrie serios. Exemplul acestora din urmă ar trebui să servească drept model urmat de restul obişnuiților cu viața de zi cu zi, de gloată. Milițianul care vorbeşte la telefon în timp ce conduce maşina de serviciu, tractoristul ajuns politician care fură fără ruşine, directoraşul de deconcetrată care ia şpagă fără jenă, toți ar trebui traşi în țeapă, arşi pe rug, biciuiți cu scândura de la pat. Am dat-o iar pe panblicăreală. Ia! 

Ce poate înțelege un tânăr şofer începător din faptul că milițianul beat fuge de la locul accidentului pe care l-a provocat? Cine îl poate condamna pe politicianul care iese din juniorat direct într-un furtişag de zile mari pentru care ştie că nu va fi judecat? Cum îl putem opri pe băiatul ieşit de pe băncile unei facultăți de prestigiu să nu ia metehnele unui hipopotam corupt de prin administrație? Nu prin bune exemple?

 Să le amestec, zic. Politicianul care trece pe roşu este o mizerie la fel ca milițianul care iartă de amendă doar pentru o sută-două de lei. Directoraşul curvar care bea şi mănâncă pe datorie prin restaurante, ştiind că serviciul se întoarce, este un jeg la fel ca politicianul care oferă favoruri si posturi pentru votul politic. Milițianul cu maşină de lux care uită dosarele nerezolvate prin sertare este la fel de bandit ca directoraşul de deconcetrată care trimite organele de control la comandă politică. 

Regulile sunt făcute pentru a fi respectate de toți indiferent de poziția socială, dar în complicata noastră societate, mai ales acum, sunt unii care se consideră burici ai pământului încurajați fiind de prostia care ne conduce încălcând regulile bunului simț. Chiar, vedeți regulile acolo, pe asfalt? Sunt strivite de impostori.