canva-photo-editor (2)

N-am să uit niciodată ce îmi spunea nea Mişu, un fost gestionar care îmi descria în discuțiile noastre modul de gândire pe care ar trebui să-l aibă un bărbat cu mintea deschisă la nou. Fusese gestionar pe vremea lui nea Nicu. Era uns cu toate alifiile, mai ales cu crema Nivea. Aşa gândeam greşit pe atunci. Ehe, doar făcuse puşcărie.

Lingăii ceuşismului îl băgaseră la mititica pentru câteva sute de lei ieşite lipsă la inventar. Nu-mi plăcea ca om, nu-i suportam poveştile despre viață, mai ales că eu, tânăr fiind, aveam alte aspirații. Să beau, să f.t, să mă distrez. Nu voiam să-l ascult. Mă feream de el. Avea o ancoră mare tatuată pe antebrațul stâng şi o Lili în formă de sirenă deasupra. Dar când ma prindea la înghesuială, îmi spunea.

– Optimistule, ține minte în pizda mă-tii, învață până nu o sa regreți mai târziu, educă-te citind orice, civilizează-te privindu-i pe alții mai culți decât tine! Şi să fii deschis oricărei situații! Să nu fii obtuz, să-i priveşti pe cei din jur, nici prieteni, nici duşmani, ci doar ca pe nişte apropiați lângă care îți duci viața sub soare. Şi să nu uiți, Optimistule, în pizda mă-tii, e loc pentru toată lumea sub soare! 

Pe o ureche îmi intra, pe o ureche îmi ieşea, totuşi fiind atent să nu mă apostrofeze mai violent cu o palmă după ceafă. Apoi, odată cu trecerea anilor, am realizat. De învățat nu am învățat îndeajuns, regretele devenind tardive, dar am căutat mereu să mă educ şi să mă civilizez luând mereu tot ce este mai bun de la alții mai educați și mai civilizați decât mine. Şi să-i privesc pe toți egal, de la muncitor la director, de la femeia de serviciu până la doctor. Am devenit conştient că înțelegerea modului de gândire al oamenilor este secretul unei bune conviețuiri. Că nu trebuie să judeci, să răneşti, să bârfeşti, să acuzi gratuit.
– Ce zici, nea Mişu?
– Să înțelegi oamenii, Optimistule, în pizda mă-tii! Este loc sub soare pentru toți.